Rational Milking

Funcționare tehnologică cu un grad ridicat de complexitate și dificultate, mulsul este deosebit de important, în timp ce necesită efort fizic ridicat și costuri energetice care nu pot fi neglijate. Funcționarea corectă a operațiunii urmărește evacuarea întregii cantități de lapte care poate fi muls, obținerea unui produs cu calități igienice superioare, prevenirea rănirii ugerului și îmbolnăvirii vacilor (prin transferul microorganismelor patogene de la vacile bolnave la cele sănătoase) și rațional. folosirea fortei. pentru munca.

Bazele esențiale ale mulsului rațional

„La început, cantitatea de lapte produsă de vacă trebuia să ajungă la vițel în perioada în care încă nu își putea procura singură toată hrana necesară. Asta însemna probabil aproximativ 6-8 litri pe zi. Producția de lapte a devenit mai mică. si mai putin pe masura ce vitelul crestea, si atunci (atunci cand noul vitel din pantecele mamei era deja in crestere) ugerul s-a uscat complet Astăzi, o vaca buna in forma maxima da 35 de litri de lapte pe zi, recordul mondial fiind chiar 80 de litri/zi.Asemenea performanțe s-au atins prin tot felul de trucuri, dar premisele genetice trebuie să existe.Vacă bătrână nu ți-ar fi dat 15 litri de lapte, sau amenințat-o cu păr.Și invers este adevărat: o animalul cu cele mai bune premise genetice va da puțin lapte, dacă condițiile de viață sunt proaste.” (Dr. Daniel Ulrich)

În prezent, este necesar să se respecte o muls rațională a vacilor pentru a exterioriza capacitatea productivă a acestor animale, din punct de vedere al cantității de lapte și al conținutului de grăsimi a acestuia, dar și pentru a obține un lapte superior din punct de vedere igienic, fără a afecta sănătatea. animal, în condiții adecvate de productivitate a muncii (indiferent de tehnologie sau sistem de muls).

Numărul de lapte este determinat de vârsta, nivelul productiv al vacilor și stadiul de lactație al acestora. Prin creșterea numărului de lapte (de la două la trei pe zi), cantitatea de lapte de la primipare crește cu 15-25% pe zi, iar la multipare cu 10-15%, crescând astfel conținutul de grăsime al laptelui. De asemenea, o schimbare de la două la trei lapte pe zi este justificată doar dacă surplusul de producție obținut justifică investiții economice suplimentare (energie, forță de muncă etc.). Se recomanda mulgerea de trei ori pe zi a vacilor cu o productie zilnica de peste 20 de litri si primipare (indiferent de performanta productiva) in primele trei luni de lactatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.