Etichetarea nutrițională a alimentelor a devenit o regulă obligatorie de mulți ani, dar recent Comisia Europeană a recomandat să se acorde mai multă atenție acestei probleme. În numerele anterioare ale revistei noastre, ne-am referit la cele mai recente prevederi. Revenim la ceva mai aplicat, vizând produsele lactate.
Principii generale ale Directivei Europene
Normele privind etichetarea nutrițională a produselor lactate sunt cuprinse, ca toate celelalte categorii de alimente, în Directiva 90/496/CEE. Actul normativ european se referă la etichetarea nutrițională a produselor alimentare livrate ca atare consumatorului final și altor operatori de catering colectiv (restaurante, spitale cantine etc.).
Directiva nu se aplică apelor minerale naturale, altor ape destinate consumului uman sau suplimentelor alimentare.
Etichetarea nutrițională este opțională, dar devine obligatorie atunci când o mențiune nutrițională apare pe etichetă, într-o prezentare sau pe o reclamă a unui produs.
Singurele mențiuni nutriționale permise sunt cele referitoare la valoarea energetică și nutrienții (proteine, carbohidrați, lipide, fibre, sodiu, vitamine și minerale enumerate în anexa la directivă), precum și acele substanțe care aparțin sau sunt componente ale unuia dintre categoriile de substanţe. nutrientii furnizati.
Informațiile prezentate pe eticheta nutrițională se încadrează fie în grupa 1, fie în grupa 2, în următoarea ordine:
Grupa 1: cantități de proteine, carbohidrați și lipide; valoare energetică.
Grupa 2: valoarea energetică și cantitatea de proteine, carbohidrați, zaharuri, lipide, acizi grași saturați, fibre și sodiu.
Dacă se face o mențiune nutrițională pentru zaharuri, acizi grași saturati, fibre sau sodiu, informațiile furnizate sunt cele din grupa 2.