Pastele cu spanac, în primul rând mozzarella, reprezintă cea mai mare contribuție pe care Italia a adus-o în ultimii ani întregii industriei mondiale a brânzeturilor.
Pastele filate se deosebesc de alte tipuri de brânză, în primul rând prin originalitatea tehnologiei de producție, care constă din două etape principale: Prima etapă este formarea cașului și drenarea acestuia, adică este etapa obținerii cașului. A doua etapă constă în opărirea și frământarea cașului, terminând cu formarea brânzeturilor.
Frământarea (filarea) este procesul prin care o anumită cantitate de caș, fiind întinsă în diferite direcții, mecanic sau manual, la o anumită temperatură (75-90 C), devine elastică și poate fi apoi trasă sub formă de fibre cu lungime mai mare de un metru, fără pierderi considerabile de grăsime și umiditate.
Pe vremuri, procesul de opărire și filare caș se făcea doar manual, dar astăzi acest proces se poate face și mecanic, cu automatizarea completă a procesului.
Pastele filate, în funcție de duritate, umiditate și maturitate, pot fi împărțite în următoarele categorii:
1. Moale și proaspătă – Mozzarella, Scamorza și Burrata.
2. Semi-tare proaspăt sau maturat – Brânză, Brânză Pizza, Suluguni.
3. Tare, cu maturare scurtă sau lungă – Provolone, Raguzano, Cacciota, Spaghetti.
Originea Pastei Spinning este considerată a fi sudul Italiei, unde condițiile primitive de prelucrare și transport a laptelui au făcut ca acesta să ajungă la locul de prelucrare deja întărit, ceea ce determină ulterior proprietățile plastice ale cașului.
Cel mai important și cunoscut tip de brânză din categoria Paste Spinning este mozzarella. Succesul mondial al mozzarella a provocat un adevărat „boom” în întreaga lume în producția și imitarea acestui produs.
În Italia, mozzarella este produsă atât din lapte de vacă, cât și din lapte de bivoliță. Astfel, pentru acest produs sunt procesați anual aproximativ 20.000.000 de hectolitri de lapte, ceea ce constituie 20% din cantitatea totală de lapte procesată de industria branzeturilor din Italia, consumul acestui tip de brânză fiind în continuă creștere.
Mozzarella are o istorie foarte veche, originile ei pierzându-se undeva în Evul Mediu, iar patria acestui produs este considerată provincia italiană Napoli, unde, conform unei legende, un laptar a scăpat accidental o bucată de caș într-o oală de apa fierbinte. , pe care, scoțându-l din apă, a început să-l frământe pentru a-și păstra forma inițială. Așa a apărut mozzarella!
Denumirea mozzarella provine de la verbul italian „mozzare”, care înseamnă a tuns, deoarece, la prelucrarea manuală, fiecare bob este spart manual din masa de caș, parcă tuns.
Mozzarella tipică italiană este sub formă de granule sferice cântărind între 100 și 300 de grame, de culoare albă, cu o consistență moale și lăptoasă, cu un gust delicat de lapte și smântână, puțin acrișor. Există și alte forme de mozzarella, precum treccia (tort), stick (folosit în scopuri culinare) și altele.