Pregătirea sanitară a lucrătorilor din industria laptelui, cu privire la normele de igienă care se impun activităților din acest sector al industriei alimentare, reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei calități ridicate a materiei prime lactate și a produselor rezultate în urma procesării acesteia.
Reguli generale, nu rezumate
În limitarea sau realizarea contaminării microbiene, omul are un rol foarte important, purtând adesea o microfloră naturală, localizată în diverse părți ale corpului: mâini, gură, nas, intestin, piele. În același timp, omul este purtător și eliminator de germeni, care pot contamina cu ușurință alimentele, factor agravant în cazul produselor care nu suferă tratament termic.
Laptele și produsele lactate contaminate cu bacterii din grupa Salmonella, Shigella, Escheria coli etc. pot intoxica grav consumatorii. Sunt fenomene care pot fi evitate prin igiena individuala stricta, intreruperea muncii si prezentarea la medic, in caz de boala. Animalele, în special cele bolnave, sunt surse de infecție pentru lapte, microorganismele ajungând în lapte direct din canalele galactofore sau prin gunoi de grajd, păr etc.
Animalele, în special cele bolnave, sunt surse de infecție pentru lapte, microorganismele ajungând în lapte direct din canalele galactofore sau prin păr, gunoi de grajd, etc. Pericolul contaminării directe sau al contaminării încrucișate poate fi minimizat în timpul producției, transportului și depozitării. de produse de către operatorii obligați să respecte standardele de igienă impuse.
Cunoașterea regulilor de igienă personală și a normelor de igienă ocupațională de către toți lucrătorii care lucrează în acest segment ocupațional nu a fost niciodată opțională. Știind că (oricât de gustoase și atractive) produsele lactate devin cu ușurință nepotrivite, provocând prejudicii consumatorilor, operatorii care desfășoară activități de producție a laptelui în ferme, centre de colectare sau fabrici de lactate sunt obligați să asigure respectarea cerințelor de sănătate, produs.
Buna desfășurare a activităților din aceste unități obligă operatorii-administratori să instruiască personalul angajat, în vederea respectării și aplicării măsurilor actuale de igienă personală și sanitar-veterinară, asigurarea lucrătorilor cu echipament de protecție adecvat pentru colectarea și manipularea laptelui și/ sau produse lactate.