Alimentele funcționale care conțin bacterii probiotice (bacteriile acidului lactic și bifidobacteriile) câștigă din ce în ce mai multă popularitate în întreaga lume datorită beneficiilor enorme pentru sănătate oferite de aceste bacterii. Băuturile lactate probiotice sunt produse lactate fluide care conțin microorganisme probiotice, fiind obținute din lapte, lapte și zer sau doar zer. Pentru a fi mai ușor acceptate de consumatori, aceste băuturi se obțin în varianta cu aromă de fructe prin adăugarea de suc, pulpă sau făină de fructe.
Microorganisme și alimente probiotice
Probioticele sunt microorganisme vii care ajung în intestin în formă activă și în număr suficient pentru a exercita beneficii pentru sănătate. Aceste beneficii includ combaterea infecțiilor gastrointestinale, activitatea antimicrobiană, îmbunătățirea metabolismului lactozei, scăderea colesterolului, stimularea sistemului imunitar, proprietăți antimutagenice, anticancerigene, antidiareice, reducerea inflamației intestinale și suprimarea infecției cu Helicobacter pylori prin selectarea produselor alimentare.