Greek yogurt

Scandalul aflatoxinei a răvășit, pur și simplu, industria laptelui din România. Efectele pe termen scurt s-au văzut: pierderi de milioane de euro, pentru procesatori, pierderi de alte milioane de euro, pentru fermieri și teamă în rândul consumatorilor. Pe termen lung, pagubele încă nu pot fi cuantificate. Acela care face o radiografie a evenimentelor este Dorin Cojocaru, Directorul executiv al APRIL, cel despre care se poate spune, cu drept temei, că a salvat în mare măsură sectorul românesc al laptelui și lactatelor. Opiniile sale tranșante vă sunt prezentate în interviul care urmează.

Procesatorii au vegheat la siguranța alimentară

Fabrica de Lapte: Domnule Dorin Cojocaru, cum a început tot acest scandal al aflatoxinei?

Dorin Cojocaru: În momentul în care opinia publică a văzut pe toate posturile de televiziune, scris pe burtiere, ”lapte toxic” și lapte cancerigen”, și eu, ca specialist, m-am gândint că e ceva foarte grav. Dar, în cadrul APRIL am făcut o anchetă paralelă. Iar rezultatele pe care le aveam mă linișteau, pentru că produsele erau sigure. Mă îngrijoram, desigur, de faptul că piața se va duce în jos, dar am încercat într-un mod echilibrat să asigur populația că laptele și lactatele  sunt sigure și să trag un semnal de alarmă către autorități, să le solicit să schimbe modul de transmitere a informației către populație, mod care, mai ales în prima etapă, a fost neproductiv.

FDL: Dacă vorbim despre situația reală, atunci, de unde a început problema?

DC: Nu a fost o problemă, a fost o situație de rutină, normală. Dar, de multe ori m-am simțit blocat să văd cum unii dintre reprezentanții autorităților au putut să transmită semnale negative! Publicul nu e obligat să cunoască astfel de lucruri. El trebuie să știe că este cineva care veghează asupra lui. Iar, ANSVSA-ul a vegheat, procesatorii au vegheat. Dar modul în care unele persoane, avizate, au transmis informația, a fost eronat. Și mass-media a creat haos în mod nejustificat, pentru că siguranța alimentară nu a fost niciodată pusă în pericol! De aceea, am spus încă din primele minute: ”Nu creați panică!”

FDL: A existat, totuși, o problemă în rândul fermierilor!

DC: Peste tot sunt unii corecți iar alții care nu sunt corecți. Unii sunt profesioniști, alții, superficiali. De asta spun: nu putem să creștem animale sau să facem industrie alimentară, după ureche. Trebuie să lăsăm profesioniștii să-și facă datoria. Apoi, consultanța, la noi, e luată peste picior. Eu mă întreb: Camerele agricole au făcut vreo campanie de informare a fermierilor cu tema: ”Contaminarea furajelor cu micotoxine”. Apoi, revistele de specialitate destinate exclusiv fermierilor au publicat articole educative pentru fermieri? În afară de revista dumneavoastră, Fabrica de Lapte, care are o rubrică permanentă de ”Nutriție” și alte rubrici destinate fermierilor, și site-ul recolta.eu, nicio publicație de-asta de agricultură nu s-a gândit să publice și articole educative. Lipsă de profesionalism pe toată linia. Eu întreb: de ce în ultima perioadă, revistele de specialitate, care înghit mulți bani din publicitate de la mari companii multinaționale de utilaje, de semințe, de îngrășăminte, nu au făcut o campanie de informare a fermierului? Că, se laudă peste tot că e frate cu fermierul! Acum, unde sunt, că au fost precum struții, în acesta două săptămâni! Să știe fermierul cum apare aflatoxina. Mai dă puțin cu mătura prin siloz? Mai cumpără furaje cine știe de unde? Nu așa se face treabă.

Pierderile nu pot fi cuantificate

FDL: Ei, s-a atins subiectul ăsta. Inițial s-a vorbit despre niște importuri de nutrețuri din Serbia.

DC: Aici, trebuie să vorbească fermierii. Să fie sinceri, corecți și să spună exact de unde și-au luat furajul contaminat. Nu este admisibil să cumperi furaj fără buletin de analiză.

FDL: Dar, dacă s-a cumpărat furaj din străinătate, fără buletin de analiză, cum a intrat în țară? Ce a păzit laboratorul de vamă, al ANSVSA?

DC: Cei care au fost implicați în prima fază trebuie să vorbească, dar până când vom avea probe, nu ne putem pronunța. Procesatorii au vorbit, pentru că dinspre partea de procesare s-a făcut sesizarea către ANSVSA.

FDL: Putem spune, deci, că sectorul de procesare a jucat corect.

DC: Și fermierii au jucat corect. Aici este diferența: Când anunți autoritățile că ai o problemă, totul e ok. Dar, unele voci din presa scrisă și televiziunile au sărit: ”Să boicotăm fermierii!”, ”Să le dăm în cap!”, ”Să le dăm numele!” Păi, de ce credeți că europenii au trecut în legislație: ”Nu se dă numele decât în anumite circumstanțe”. Dacă produsul neconform ar fi ajuns pe raft, chiar eu aș fi cerut numele vinovatului, pentru că s-ar fi încălcat toate protocoalele și atunci aș fi fost de acord ca vinovatul să fie linșat. Altfel, nu.

FDL: Cât a pierdut industria laptelui, în aceste două săptămâni de scandal?

DC: Nu cred că se poate cuantifica precis. Dar, cred că s-au pierdut vreo 3 milioane de euro pe zi.

FDL: Cât s-a pierdut din punct de vedere al imaginii?

DC: S-a pierdut exportul, pe termen lung, au pierdut fermierii și s-a pierdut încrederea. În momentul crizei, au crescut importurile pe produse finite, stocurile pe procesare și pe fermă au crescut foarte mult. Din păcate, presa generalistă a distorsionat informația. Iată încă un exemplu: S-a criticat faptul că nu s-au făcut decât două verificări pe aflatoxină, într-un an. E adevărat, pentru că vorbim de incidență. Dar, dacă socotim și verificările procesatorilor, avem un total de 846!

FDL: Atunci, cine a câștigat de pe urma acestui scandal?

DC: Au câștigat importatorii, distribuitorii zonali, speculatorii.

FDL: Ați declarat că unii buyer-i au primit instrucțiuni să nu mai achiziționeze lactate românești. Vă mențineți afirmația?

DC: Da. Din păcate, așa s-a întâmplat. Este vorba doar de un caz, dar e real.

Imaginea se face și se menține cu bani!

FDL: Cum ați colaborat cu autoritățile?

DC: Am avut o foarte bună colaborare, atât cu ANSVSA-ul, în special, cu președintele interimar Vladimir Mânăstireanu, dar și cu MADR, direct, cu domnul ministru Daniel Constantin. Dar, vreau să adaug un lucru. Prin ce am făcut, personal, dar și ca asociație, APRIL nu a luptat doar pentru membrii săi, a luptat pentru toți fermierii și procesatorii de lapte din România. În momentul în care s-a vehiculat eronat numele unei companii, am ajutat acea firmă. Am primit semnale deosebit de favorabile de la fermieri sau procesatori pe care nu i-am văzut vreodată, iar asta spune foarte mult despre activitatea noastră. Din păcate, unii au preferat să stea ascunși. De aceea, fac apel la toți cei care activează în sectorul de lapte din România să vină alături de APRIL, fie că e vorba de fermieri, de procesatori sau de marile lanțuri de magazine, pentru că trebuie să asigurăm funcționalitatea sistemului pe întregul lanț. Toți suntem beneficiari și, după cum s-a văzut, toți putem avea de pierdut, dacă acționăm haotic, independent.

FDL: Ce semnale aveți din exterior?

DC: Autoritățile, presa de specialitate și, mai ales, potențialii investitori care intenționau să deschidă afaceri în sectorul de lapte din România au privit cu foarte mare atenție evoluția evenimentelor din România. Aceștia din urmă au devenit mai reticenți, mai rezervați, mai prudenți. Piața românească a laptelui și, în general, mediul de afaceri din România s-au dovedit a fi, în continuare, fragile, lucru remarcat și în aceste ultime două răptămâni. Or, pe un teren fragil e mai dificil să îți poți face un business plan, așa că potențialii investitori păstrează o oarecare distanță. Nu spun că renunță la ideea de a investi în România dar sunt ceva mai atenți. 

FDL: Ce va întreprinde APRIL, pentru a recupera terenul pierdut la capitolul imagine?

DC: Imaginea o faci și o menții cu bani, iar banii îi faci mărind vânzările. Dar, vom iniția campanii de conștientizare, de dinamizare a consumului de lactate procesate în România, în colaborare cu autoritățile și cu mass-media. La nivel instituțional, vom constitui un Consiliu consultativ care să se reunească periodic, la două săptămâni, Consiliu din care să facă perte specialiști ai APRIL, ai fermierilor, ai MADR, ANSVSA și ANPC. Desigur, membri APRIL vor continua să ia lapte de la fermieri, dar numai de la cei care pot prezenta buletine de analiză.

FDL: Puteți emite previziuni?

DC: Am spus de mult timp că anul 2013 va fi un an dificil. Ultimele evenimente l-au făcut și mai dificil. Dar, cred că vom depăși dificultățile. De aceea, repet: Îi chem pe toți cei care activează în sectorul de lapte să se alăture APRIL și subliniez, aici, încă o dată, participarea zonei de comerț, pentru că tot lanțul trebuie să fie protejat.

FDL: Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *