
Prețul laptelui crud primit de fermierii din țara noastră depinde în mare măsură de prețul laptelui procesat și al produselor lactate importate de marii retaileri transnaționali care domină comerțul cu amănuntul din România. Creșterea prețului laptelui la nivel internațional îi va determina să aducă produse mai scumpe, permițând astfel producătorilor români de lapte și lactate să ridice prețurile, iar în final fermierii vor beneficia și de o creștere a materiei prime pe care o produc. . .
La nivel global, cererea de produse lactate are perspective de creștere, producție stagnantă și stocuri în scădere – o combinație de factori care anticipează o creștere a prețurilor la lapte, informează Agrointel.
China și restul lumii emergente stimulează consumul global de lapte și produse lactate, potrivit unei estimări a analistului Patty Clayton de la DairyCo, unul dintre cei mai mari furnizori de informații din lume pe piața produselor lactate.
Creșterea urbanizării, schimbările în obiceiurile culinare odată cu creșterea educației și rafinamentului și nu în ultimul rând creșterea veniturilor medii au fost pozitive în ceea ce privește consumul de lapte în China.
Creșterea consumului de lapte în China susține creșterea globală prin importurile realizate de această țară – livrările internaționale către China crescând într-un ritm amețitor în ultimii 10 ani: 406.000 de tone în 2010, 550.000 de tone în 2011, 715.000 de tone în 2012.
Potrivit statisticilor chineze, producția internă de lapte se ridică la circa 35 de milioane de tone, în condițiile în care producția medie obținută de la o vacă timp de un an este de 4-4.600 kg lapte – o treime din cea obținută în țările occidentale.
Din motive de rafinament al consumatorului (dieta internațională) și încredere scăzută în standardele de calitate și siguranță a alimentelor (scandalul laptelui toxic în 2008), consumatorii din noua burghezie chineză preferă laptele și produsele lactate non-chineze. creșterea importurilor.
După China, India, Rusia și țările din America Latină susțin și ele creșterea cererii de lapte și produse lactate la nivel internațional.
Totodată, vremea rea din mai multe perioade importante ale anului – ierni prelungite, veri secetoase – a dus la stagnarea producției de lapte în țări din emisfera nordică precum SUA, Canada și Uniunea Europeană, dar și în sud, Australia și Noua Zeelandă.
La nivelul UE, producția de lapte a scăzut între aprilie 2012 și februarie 2013 cu 0,5%, dintre marii producători din bloc doar Germania și Polonia reușind să-și mențină nivelul neschimbat.