Milk Collection Center

Numărul fermierilor români de la care se colectează lapte este în scădere discretă. Cu toate acestea, numărul centrelor de colectare de la care procesatorii cumpără lapte rămâne constant, cu înregistrări de creștere numerică nesemnificativă. Una dintre investițiile profitabile, dar nu suficient abordate, în acest sector alimentar este colectarea laptelui de la fermier, prin propriul centru de colectare. În ultimul timp, aceste puncte de colectare a laptelui crud sunt solicitate în special de fermierii cu ferme familiale mici, care livrează periodic (de obicei zilnic) cantități mici de lapte. O altă categorie de furnizori de lapte materie primă este reprezentată de fermele mari care livrează la centrele de colectare, doar atunci când achiziția directă, efectuată de procesator, nu este posibilă.

Colectare în butoaie, mult după apusul soarelui

In general, datorita faptului ca laptele crud este un produs perisabil, care nu poate fi depozitat in conditii de racire supravegheata mai mult de 48 de ore, fermierii incearca sa evite declinul relatiei cu procesatorii si sa ramana cu marfa necolectata. Este unul dintre motivele pentru care producătorul de lapte caută să colaboreze cu un centru de colectare, care să îi ofere garanția că – prin serviciile oferite – nu va rupe relația cu procesatorul care, la rândul său, este partenerul său. Este doar cazul, deloc singular, când procesatorul de lapte este singurul care colectează direct materia primă în zonă sau deține toate centrele de colectare.

Centrele de colectare a laptelui pot fi proprietatea unei persoane fizice sau juridice al cărei obiect de activitate nu este prelucrarea laptelui sau proprietatea unui procesator. La noi, 12% din punctele de colectare a laptelui sunt centre independente (titularul nu prelucrează laptele colectat), au dreptul de a vinde laptele oricărui alt procesator de pe piața de profil sau de a lucra simultan cu mai mulți procesatori. Potrivit prevederilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, instituție care stabilește condițiile pentru avizul cumpărătorilor de lapte, cumpărătorii trebuie să dispună de un sistem informatizat pentru păstrarea și transmiterea corectă a datelor. Alaturi de aceasta este obligatorie folosirea unui aparat anume, determinarea cantitatii de lapte si continutul de grasimi sau – in lipsa acestuia – incheierea unui contract cu unul dintre laboratoarele autorizate in acest scop. Laboratorul propriu sau contractat trebuie să participe la testele interlaboratoare.

Calitatea de cumpărător de lapte se dobândește odată cu înregistrarea în Registrul Cumpărătorilor, documentul de monitorizare a sistemului de cote de lapte, administrat de APIA. Odată cu această solicitare, operatorii economici vor preciza: cantitatea de lapte preconizată a fi cumpărată în anul de cotă respectiv (mii kg); facilitatile de care dispun pentru determinarea continutului de grasimi din laptele colectat; aparate si echipamente pentru masurarea cantitatii de lapte primite; dovada de a dispune de laborator propriu pentru determinarea continutului de grasimi sau de a avea contract de prestari servicii cu un laborator autorizat de ANSVSA; metode standardizate utilizate pentru prelevarea de probe și analiza conținutului de grăsimi.

Este obligatorie, înainte de începerea activității, să se facă dovada existenței unor mijloace de transport specifice, depozite frigorifice și dispozitive necesare epurării fizice a laptelui. In plus, cumparatorul se va angaja sa respecte legislatia in vigoare in domeniul cotei de lapte si ca laptele achizitionat de la producatori sa fie vandut doar unitatilor de procesare agreate si inscrise in Registrul Cumparatorului. Centrele de colectare a laptelui echipate corespunzator vor fi amplasate in zonele cu productie mai scazuta de procesatori, pentru a creste volumul de lapte atras de acestea, precum si pentru a educa fermierii mici si mijlocii, asupra cerintelor si conditiilor de calitate impuse la preluarea materiei prime. material.

Strict, dar nu exclusiv, economic

Se știe că s-au făcut eforturi în ceea ce privește calitatea laptelui și s-au făcut progrese, dar producătorii au solicitat perioade de tranziție suplimentare pentru îmbunătățirea calității laptelui crud (implicit sistemul de colectare). Ultima perioadă de tranziție va avea beneficii asupra tuturor factorilor implicați în sectorul lactatelor: crescători, fermieri, centre de colectare sau procesare. Intrarea pe piata a productiei si procesarii laptelui crud este conditionata, pe de o parte, de normele privind calitatea, iar pe de alta parte de barierele economice legislative, deschise doar celor care le accepta si respecta. Accesul pe această piață presupune (pe lângă investiții materiale) responsabilitate, deoarece înființarea unui centru de colectare a laptelui trebuie să asigure și condițiile economice cerute de Uniunea Europeană.

Achizitia de lapte se face pe baza unui contract sau a unui acord verbal. Procesatorul preia laptele depozitat la timp 24-48 de ore in rezervoare de racire, in conditii de igiena controlata. În cele mai multe cazuri, centrul de colectare intermediază plata între producător și procesator, atunci când acesta din urmă nu cumpără de la fermier. Plata pentru lapte se face lunar sau in alte conditii prevazute in contract. Prețul destul de mare practicat de laboratoare pentru testele de conformitate a laptelui este o barieră aproape de netrecut pentru fermierii care dețin ferme familiale, motiv pentru care aceste teste sunt mediate de centrul de colectare, fermierii fiind nevoiți să accepte ulterior prețuri foarte mici pentru laptele neconform. livrat. Limitele economice sunt stabilite și prin reglementările care definesc sistemul de cote de lapte; astfel, laptele nu poate fi colectat de la un fermier care nu are o pondere a livrărilor de lapte. De asemenea, producatorul isi poate alege/schimba cumparatorul, cu conditia sa fie aprobat de autoritatea competenta.

Laptele poate fi colectat din orice regiune geografică, atâta timp cât procesatorul care îl cumpără ulterior este dispus să suporte costurile transportului laptelui la fabrică. Pentru o fermă mare, care are o instalație de răcire și depozitare a laptelui timp de una-două zile și care poate asigura procesorului o cantitate de peste 10.000 de litri, este suficient să justifice deplasarea unui rezervor mare. Piața geografică relevantă poate fi, în acest caz, o zonă care cuprinde mai multe județe învecinate. Pentru fermierul mediu, care produce câteva sute de litri pe zi, piața geografică relevantă este reprezentată de județul în care se află.

Colectarea laptelui de la micii producători se face prin centre de colectare situate în mediul rural, fiecare centru putând colecta pentru un procesator care deține instalațiile centrului sau poate colecta în mod independent, când centrul de colectare este proprietatea colectorului. Pentru micii producători, din cauza costurilor mari de transport, a puterii reduse de negociere, a incapacității de a alege momentul și locul de vânzare, piața geografică relevantă este reprezentată de o localitate sau un județ. În principiu, autoritățile naționale de concurență sunt de acord cu adoptarea unor coduri de conduită/bune practici voluntare, de către operatorii din sectorul lactatelor, coduri care ar trebui să prevadă anumite criterii pentru contractele din sector (elemente de bază, durată, penalități), fără acest proces. conducând la standardizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *