Pea Protein

Necesitatea procesatorilor de a răspunde unei cereri din ce în ce mai diversificate de pe piață, determină constant căutarea unor alternative care, în final, sunt menite să asigure un produs de calitate și sănătos, chiar dacă acesta se află în categoria înlocuitorilor.

Necesitatea trebuie rezolvată

Venita de la compania franceza Roquette , propunerea s-a concretizat in Pea Protein „VegDelight-Nutralys”, facand obiectul unei comunicari stiintifice care a avut loc in luna noiembrie a acestui an la targul Health Ingredients Europe care a avut loc in perioada 13-15 noiembrie Frankfurt, comunicarea fiind publicată de DairyReporter.

În general, Pea Protein, de fapt, o proteină extrasă din mazăre, este o formă relativ nouă de pulbere apreciată pentru digestibilitatea sa ridicată (90-95%), potențialul scăzut de reacții alergice și prețul scăzut. Proteina din mazare are o textura usoara, rafinata, cu gust dulce, avand proprietatea de a se amesteca foarte bine intr-o solutie. În plus, proteinele din mazăre sunt mult mai puțin alergice decât cele extrase din soia, fără efecte negative asupra sănătății consumatorului.

Proteina din mazăre este adesea combinată cu proteina din orez pentru a obține un profil mai mare de aminoacizi, proteina din mazăre fiind săracă în cisteină și metionină, dar bogată în lizină. Iar combinația dintre proteina din mazăre cu proteina din orez (PPR) contribuie la atenuarea gustului puternic al acestuia din urmă, combinația fiind considerată de mulți tehnologi drept una dintre cele mai bune soluții pentru sporirea gustului. O proprietate interesantă a proteinei de mazăre este că, prezentă în cantitate mare, pulberea amestecată cu o cantitate mică de apă formează un amestec semisolid care acționează ca o barieră la răspândire.

Urmând ultimele tendințe

FDL 8 MĂZARE 2

Pe baza acestor generalități, cercetătorii Roquette au dezvoltat proteina de mazăre VegDelight-Nutralys, destinată fabricării de pseudo-lactați care pot fi consumați de persoanele care au intoleranță la lactoză, de cei cu nevoi nutriționale speciale sau de grupuri culturale sau religioase. care au o dietă condiționată, statisticile specialiștilor francezi arătând că nu sunt deloc numeroși. Astfel, se estimează că aproape 75% din populația lumii are un deficit de lactază, de care depinde digestia lactozei. De aici, nu este de mirare că una dintre cele mai emergente tendințe la nivel mondial este de a face produse „lactate” fără lactoză pe scară largă, inclusiv pentru copii. Și, dacă aflăm că produsele de desert din această categorie au avut o creștere de 62% între 2006 și 2010, la nivel mondial, argumentul echității adoptării unei astfel de propuneri nu lasă prea mult loc de apel.

Similar cu produsele lactate premium

Cercetătorii de la Roquette spun că dietele fără lactate sunt în creștere, deși nu sunt lipsite de frustrare, spunând că proteina de mazăre are proprietăți superioare orezului și soiei.

Potrivit documentului citat, VegDelight-Nutralys este o proteină extrem de purificată, obținută din mazăre uscată ( Pisum sativum ) și vizează nevoile specifice ale consumatorilor de alimente dietetice, inclusiv „lactate” dietetice. Se afirmă că proteina este foarte bine adaptată pentru a fi utilizată într-o gamă foarte largă de alimente, având proprietăți tehnologice de o importanță deosebită pentru produsele „lactate”, mai ales în ceea ce privește emulsificarea sau vâscozitatea atât de necesară pentru o textură cremoasă.

Mai mult, Roquette afirmă că utilizarea acestei proteine ​​duce la producerea de deserturi congelate excelente, precum Panna sau înghețata comparabilă cu produsele lactate premium, aceasta făcându-se fără a fi nevoie de condiții specifice de producție sau de soluții tehnologice sofisticate, având un grad de solubilitatea S 85 F. În același timp, produsul final este nutritiv, rafinat și, mai ales, lipsit de alergeni.

Motivația comercială

Atunci când piața o cere, producătorii trebuie să execute, acest lucru fiind în beneficiul lor direct. Prin urmare, propunerea lui Roquette vine atât ca o alternativă la provocările noilor tendințe, cât și ca o posibilitate de diversificare a gamei de procesatori, inclusiv a celor din industria lactatelor. Ținând cont de numărul de persoane alergice la produse lactate, motivațiile statistice sunt aproape de netăgăduit, deși în România tendința unei alimentații „sănătoase” nu este atât de puternică, dacă nu ținem cont de categoriile tinere de consumatori. sau cei cu nevoi alimentare speciale.

Totodată, prin etichetarea corespunzătoare, utilizatorii unor astfel de soluții tehnologice au posibilitatea de a lărgi considerabil gama sortimentală, putând să vină pe piață cu produse noi care, bine promovate, pot avea un succes constant, contribuind astfel la rotunjire. a cifrei de afaceri.

Desigur, puriștii vor considera această abordare aproape o falsificare a produsului final, dar, repetăm, totul este în prezentarea și etichetarea corectă. Apoi, în măsura în care Pea Protein se va dovedi și mai superioară altor produse din aceeași categorie, înlocuitorii pot însemna o șansă în plus, inclusiv economică. În cele din urmă, decât să faci imitații și produse similare fără a declara acest lucru, este mai bine să asumi noile tehnologii jucând corect față de piață și clientul final, mai ales că le poți oferi un produs sănătos și hrănitor, 100% natural, așa cum spunem. Cercetătorii Roquette.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *